X VPN (Recenzija/Testiranje)

Uvod

Danas na testu imamo jedan zanimljiv VPN softver po imenu „X VPN“. Kako se programeri i administratori „hvale“,  X VPN može da  koristi osam različitih protokola za omogućavanje konzumiranja blokiranih sadržaja poput strima, web sajta, aplikacija itd. Takođe pomaže i kod anonimnog surfovanja(što mu je i namena). Kako kažu, poseduju više od 5000 servera, tako da nebi trebalo biti većeg problema oko preokupacije servera i visoke latencije u toku surfovanja. Sav saobraćaj je enkriptovan pomoću 256bit-ne enkripcija, a koji je tačno algoritam šifrovanja u pitanju, još ne znam.

Samo da napomenem da ja testiram Free verziju ovog VPN softvera!

Kako skinuti i instalirati?

„X VPN“ možete skinuti  ovde, softver ima podršku za više operativnih sistema poput, Windows-a, Linux Distribucija, Mac-a, Android-a,  IOS-a i Chrome-a. Kada ste odabrali operativni sistem, idete na Download. Ukoliko ste odabrali „Windows“, instalacija je klasična.

 

Softver

Kada ga pokrenete dočekaće vas sličan meni, gde će te izabrati lokaciju servera na koji želite da se konektujete, u mom slučaju je to Nemačka, u gornjem uglu će biti prikazana količina MB-ta koju imate na raspolaganje (500MB) u „free“ verziji. Sa desne strane imate natpis „Upgrade“ koji otvara web stranicu za kupovinu „Premium“ naloga koji trenutno omogućava „7-day money back guarantee“, „Unlimited“ saobraćaj i korišćenje VPN-a na 10 uređaja. U centru meni-a je prikazana vaša normalna IP adresa i prikazano je da su vam podaci ne zaštićeni,a ispod toga se nalazi zastava odabrane zemlje za VPN povezivanje, odabir druge lokacije i dugme za startovanje VPN-a. Skroz na dnu meni-a nalazi se „Help centar“ i meni za odabir protokola. Podešavanja se nalaze u gornjem levom uglu i imate opciju za Login, „StartUP“ i dozvoljavanje oderđenim aplikacijama da koriste/ne koriste „X VPN“.

Izgled meni-a kada koristite VPN

Odabir protokola, kao što možete da vidite, svaki protokol je malo drugačije konfigurisan u zavisnosti šta želite da radite.

Poseduje i opciju za merenje pinga, dodavanje država u „Favorite“ i „The Fastest Server“ gde automatski bira najbrži server za vas, kao i sasvim solidan broj država i već optimizovane audio/media servere (za izbegavanje „Country Block-a“).

Test brzine

Da još jednom napomenem da je ovo Free verzija “ X VPN“-a!

Ovo je brzina moje normalne mreže, dakle bez VPN-a

 

Ovo je brzina moje mreže sa uključenim VPN-om(sa A protokolom)

Može se primetiti da se ping malo povećao, i da je opala Upload brzina, dok Download je ostao identičan. Naravno ovo je i normalno za jedan klasičan VPN.

 

Ovo je brzina uključenog VPN-a (sa protokolom C, koji je konfigurisan za bezbednost), da napomenem da mu je trebalo i malo više vremena da se konektuje na Nemački server, kao što je i konfigurisan.

Testiranje Bezbednosti

Ovde sam koristio pentesting alatku pod nazivom „Ettercap“ gde sam simulirao jedan klasičan „MITM“ napad koji se koristi kod javnih  WiFI mreža. Pokušao sam da se prijavim na sajt koji nije HTTPS tj nema nikakav način enkripcije „razgovora“ između klijenta i servera.

Ovo je očekivani odgovor bez uključenog VPN-a. Username je „.“(jedna tačka) dok je password „..“(dve tačke).

Kod uključenog VPN-a, nisam ništa dobio, što zanči da bi se korisnik ovog puta zaštitio.

Takođe i „Wire shark“ nije ništa pokazao.

Što se tiče blokiranih sadržaja, učitavao lepo(kao da nisu blokirani) Provereno na „spotify“ i „bbc iplyer“ (ukoliko i dalje prikazuje blokadu, samo očistite keš memoriju u browser-u).

 

Zaključak

„X VPN“ je softver koji ima sasvim jednostavan dizajn, poseduje free verziju gde ste ograničeni na 500MB, mislim da su mogli malo više da se „otvore“ i da bude bar 1GB ili da bude nešto na mesečnom nivou. To je razlog zašto nisam testirao u P2P mreži.  Ne gubi se mnogo na brzini i ima sasvim lepo vreme konekcije na server.

 

Prednosti :
 • Lep i jednostavan dizajn
 • Podrška za većinu OS-a
 • Free verzija
 • „The Fastest Server“
 • „Test ping“
 • Sasvim solidna brzina konekcije na server
 • Sasvim solidan broj servera
 • Optimizovani audio/media serveri
 • Konektovanje do 10 uređaja
 • Izbor između 8 protokola
Mane:
 • Bilo bi lepo kada bi imalo malo više MB-a za korišćenje.
 • „Settings“ je malo siromašan

 

Ocena za ovaj VPN softver je 8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *