Kako vratiti obrisane podatke? [Recuva] [Windows]

Uvod

U današnjem tutorijalu, pokazaću jednu od najlakših softverskih metoda za povratak podataka koji su obrisani. Koristiću softver pod nazivom „Recuva“. „Recuva“ postoji u dve verzije (Free i PRO), ja ću koristiti „Free“ verziju.

Preuzimanje i instalacija

Softver možete preuzeti ovde, a instalacija je klasična.

Kako vratiti obrisane podatke?

Kada se program startuje, iskočiće „wizard“ i idite na „next“. Kada „prihvatite“ „wizard“, pojaviće se nekoliko opcija da izaberete tj. da li želite da vratite slike, dokumenta, video zapise ili pak da označite sve( All files). U ovom slučaju ja sam odabrao prvu opciju.

Kada budete odabrali vrstu fajla, pitaće vas za lokaciju tj. koje „mesto“ da skenira. U ovom slučaju ja sam odabrao „I am not sure“ (svaku lokaciju će da skenira).

Ovde možete da odaberete „deep scan“ kako bi pronašao veći broj obrisanih fajlova,a samim tim je i duže „kopanje“ podataka.

Kada budete startovali, pojaviće se ovakav loading prozor, sačekajte da se završi.

Kada softver završi „kopanje“, prikazaće šta je sve pronašao. Zeleni krug označava da je moguće povratiti fajl, narandzast označava da možda nije moguće povratiti podatak(50:50 su šanse),a crven krug označava da nije moguće povratiti podatak. Označite(tako što ćete kliknuti na kvadrat) fajlove koje želite da vratite, kliknite na „Recover“ i odaberite mesto na koje želite da se sačuvaju podaci.

Nadam se da ste uspešno vratili veći deo obrisanih podataka 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *