Kako testirati HDD/SSD (Da li ima Bad Sector)

Uvod

U ovom tutorijalu ću pokazati kako možete najlakše da proverite HDD/SSD da li imaju „bad sektore“. Koristi ću softver pod nazivom „HD Tune“ koji sam po sebi ima dosta opcija u vezi Storage hardvera.

Šta je Bad Sector (Loši sektori)?

Bad sektore posmatrajte kao neke greške i nepravilnosti u određenom „sektoru“ unutar same memorijske ćelije tj. diska. Što je veći broj „loših sektora“ to je znak da će se Storage uređaj pokvariti, tako da ukoliko primetite više od desetak „loših sektora“ razmišljajte o BackUp-u i kupovinom drugog HDD/SSD…

Postoje fizički(hardverski) i softverski loši sektori. Fizički loši sektori su nastali od nekog fizičkog problema poput istrošene memorijske ćelije kod ssd-a(od preteranog upisa i brisanja podataka), od štete koju je nanela „glava“ kod hard diska… Dok softverski loši sektori su nastali tako što sam OS ne može da ih „pročita“ i kao tako, softverski bad sektori su lakši za popravljanje.

Kako skinuti softver?

„HD Tune“ možete skinuti OVDE. Program dolazi u dve verzije, a to su obična i „PRO“ verzija (Pro verzija se plaća, a ukoliko ne želite da platite, možete da je koristite „free“ 15 dana).

 

badsector1

Upotreba

Kada instalirate softver(instalacija je klasična) i pokrenete softver, pojaviće vam se ovakav meni. Možete videti naziv Storage hardvera, temperaturu, imate i mogućnost da uradite benchmark. Nas trenutno zanima opcija „Error Scan“ i idemo na Start.

„Quick Scan“ je opcija za ubrzano skeniranje i samim tim neće da pronađe sve loše sektora (ukoliko ih imate), tako da je preporuka isključiti tu opciju ukoliko je uključena.

 

U ovom slučaju je sve zelene (sa Quick Scan opcijom!)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *