Kako instalirati Linux Ubuntu (Uputstvo za početnike)

U ovom članku ću vam pokazati kako da instalirate Ubuntu Linux distribuciju.

Prvo da krenemo od pitanja „Zašto bi neko instalirao Ubuntu?“

  1. Ukoliko želite isprobati nešto novo.
  2. Ubuntu i generalno linux distribucije su u većini slučajeva open-sorce što znači da su BESPLATNE za upotrebu i to ne samo za PC nego i za servere.

I tako dalje da sad ne nabrajam razloge, to ću uraditi u nekom drugom članku.

Nešto ukratko o Ubuntu:

Ubuntu je jedna od najpoznatijih Linux distribucija koju krasi lep dizajn i velika podrška. Generalno Ubuntu može se koristiti na više načina, poput Desktop OS-a, Servera, Claud-a, za IoT itd.

Postoji dosta distribucija koja su razvijena pomoću Ubuntu-a tj distribucije koje su bazirane na Ubuntu, a to su: Kubuntu, Lubuntu, BackBox  i još mnogooo distro-a.

Treba napomenuti da novije verzije postoje samo u 64-bita.

Gde skinuti?

Prvo je potrebno skinuti Ubuntu(najnoviju verziju) ovde.

Starije verzije imate ovde

Na stranici imate i minimalne hardverske zahteve.

Kako instalirati?

Kada ste skinuli potrebno je napraviti ili butabilan USB pomoću nekih alata poput Rufusa ili narezati na DVD pomoću nekih ISO burner-a.

Sledeće što je potrebno je da u BIOS-u (UEFI) podesite da se pri paljenju računara „sistem“ butuje sa USB-a ili DVD-a (u zavisnosti šta koristite).

Kada ste to uradili (da napomenem da ja ovo radim u virtualnoj mašini) pojaviće vam se boot screen i posle toga ovo

Sa leve strane imate mogućnosti odabira jezika, a u centralnom delu imate dve opcije a to su: „Try Ubuntu“ koja služi za pokretanje Live verzije tj možete isprobati/testirate Ubuntu „na licu mesta“ i ako vam se svidi, možete da instalirate. Druga opcija je „Install Ubuntu“ i ona direktno instalira Ubuntu na „Storege“ uređaj. Ja ću izabrati „Install Ubuntu“.

Kada ste izabrali „Install Ubuntu“ pojaviće se opcije za formatiranje i odabir particije za instalaciju. Ovde imamo prvu i drugu opciju tj „Erase disk and install Ubuntu“ i „Something else“. Prva opcija služi  da izbriše sve podatke sa storage uređaja(HDD,SSD,SDHD) i da posle toga instalira Ubuntu(ovo je preporučljivo ukoliko imate nov storage uređaji ili želite da formatirate ceo storage uređaji, a pritom ste početnik i ne znate da podesite sve particije. Druga opcija je za malo naprednije Linux korisnike koji znaju koliko i šta im treba od particija. Mi ćemo se fokusirati na prvu opciju jer je ovo tutorijal za početnike, dok ću za „Something else“ pokazati u drugom članku (Link ka članku-USKORO). Ove dve podopcije kod „Erase disk…“ služe za odabir security ključa i tako da enkriptujete Ubuntu, dok ova druga služi ukratko, za uzimanje snapshotova.

Ovde nas obaveštava za formatiranje i potrebno je ići na „Continue“, a ukoliko ne želite onda „Go Back“(gde se vraća za jedan korak unazad).

Ovde birate odakle ste, a samim tim i vremensku zonu, i kada ste odabrali(možete kliknuti na mapi ili upistai u bar)idete na „Continue“.

Ovde birate format tastature, i kada ste odabrali možete je testirati dole u bar-u. Zatim isto idete „Continue“

Ovde upisujete Vaše ime, ime Vašeg računara, nickname i lozinku, zatim imate dve opcije gde je fabrički odabrana „Require my password to log in“(Traži lozinku pri logovanja) i podopcija koja je fabrički isključena, a to je „Encrypt my home folder“(Ukoliko je čekirana, onda će enkriptovati home folder, tj folder korisnika), dok prva opcija označava automatsko logovanje(bez unosa lozinke). Ostavićemo kako je po „difoltu“.

 

I napokon pojaviće se installing screen, ovde samo čekamo(u zavisnosti vašeg računara, kao i odakle se upisuje OS“.

Kada se to završi i ukoliko vam se pokaže ovo:

Samo pričekajte malo da se završi ili možete ići na ENTER.

Ovde Vas obaveštava da je instalacija kompletirana i da treba da se resetuje, tako da idite na Restart Now.

I to je to, uspešno ste instalirali Ubuntu na PC-u 🙂

Ne zaboravite da izvadite USB/DVD i vratite HDD/SSD na primarnu opciju čitanja sistema.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *